Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Soorten hybride- en trekkingfietsen

Hybride fietsen

Een hybride fiets is een kruising tussen een gewone stadsfiets en een sportfiets. De hybride fietsen zijn altijd uitgerust met versnellingen. U maakt bij de keuze van een hybride fiets keuzes tussen comfort en snelheid.

Bekijk hybride- en tourfietsen in de webshop


Versnellingen

Een versnellingsnaaf is vooral geschikt voor kortere ritten in een stedelijke omgeving. Voordeel van een dergelijke versnelling is dat deze zeer onderhoudsvrij zijn en daar zult u dus weinig omkijken naar hebben. De meeste hybride fietsen met een versnellingsnaaf hebben een 7, 8 of 11 versnellingen. Hybride fietsen met een derailleur hebben 21 tot 27 versnellingen en zijn zeer geschikt voor langere ritten. De derailleur versnellingen zijn lichter dan de naafversnellingen en daarmee maakt hij het comfort van de fiets beter. Daarnaast is ook het bereik groter dan bij een naaf, wat zeer belangrijk is in heuvelachtige gebieden. Een groot nadeel van een derailleur is dat u uw ketting en tandwielen regelmatig moet onderhouden. Ook is een derailleur een stuk kwetsbaarder dan een versnellingsnaaf.

Soorten hybride fiets

Er zijn grofweg drie verschillende soorten hybride fietsen. Het verschil zit voornamelijk in het comfort voor lange afstanden.

De city-hybride met dichte kettingkast en 7 versnellingen (naafversnelling). Deze is zeer geschikt als sportieve fiets of simpele recreatiefiets. De tour-hybride met open of gesloten kettingkast, meer dan 7 versnellingen. Deze is sportiever dan de city-hybride, maar vraagt, zeker bij open kettingkast, om meer onderhoud. De cross-hybride fiets is echt een kruising tussen een racefiets en een mountainbike en daarmee zeer geschikt voor toertochten en snelle ritten. Vaak met 21 versnellingen of meer.

Er zijn dus hybride fietsen die vooral gemaakt zijn voor gebruik in de stad en dus geschikt zijn voor kortere afstanden. Deze fietsen zijn voorzien van een versnellingsnaaf, naafdynamo en verende voorvork. De snellere, lichtere fietsen zijn voorzien van een derailleurversnelling, vast voorvork en batterijverlichting en zijn daarmee meer geschikt om lange afstanden mee te fietsen.

Hoe moet u kiezen?

De vraag die u zich vooral moet stellen tijdens het aankoopproces van een hybride fiets is hoe zwaar de fiets mag zijn. Hybride fietsen met een versnellingsnaf zijn over het algemeen een stuk zwaarder dan fietsen met een derailleur. Fietsen met voorvering zijn over het algemeen ook een stuk zwaarder dan fietsen zonder voorvering. Een naafdynamo zorgt over het algemeen ook voor iets meer gewicht en zorgt tevens voor wat weerstand tijdens het fietsen, ook als de lamp uitstaat. Voordeel van een dergelijke dynamo is wel dat u altijd garantie hebt voor licht.

Merken met hybride fietsen

Bijna alle A-merken hebben in hun collectie hybride fietsen opgenomen.

De Gazelle collectie met hybride fietsen zijn allemaal voorzien van 24 versnellingen (derailleur) en zijn gemaakt van aluminium, wat het frame zeer licht maakt. De prijzen voor een hybride Gazellefiets ligt tussen de €700,- en €1200,-.

Koga hybride fietsen zijn er in unisex modellen, als speciale heren- en damesmodellen. De meest populaire is de Koga F3. De prijzen voor een hybride Koga fiets liggen tussen de €1200,- en €1800,-.

De hybride Batavus fietsen zijn zeer sportief te noemen. De Tourmalet is een van de bekendste hybride fietsen van Batavus en voorzien van licht aluminium frame. Ze zijn voorzien van een derailleurversnelling, wat fietsen zeer comfortabel maakt.

Nog extra voordeel van hybride is dat de schuine zithouding op een MTB is niet voor iedereen comfortabel is. bij een hybride fiets heeft u hier geen last van. De hybride fiets is een snelle en sportieve fiets voor lange afstanden met toch een rechte zithouding.

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief

Bike Totaal Lambeck Tweewielers is beoordeeld met een 8.7 uit 10 op basis van 677 beoordelingen

Sluiten Inloggen